کد مطلب: 62058
 
معرفی جاذبه گردشگری در جنوب شرق؛
خانه ابویی زاهدان؛ بازمانده‌ای از تاریخ نه چندان دور
خانه ابویی زاهدان ساختمان‌های قدیمی و بنا‌های تاریخی مانند؛ عمارت‌ها و خانه‌های بزرگ مردان گذشتگان که از سری جاذبه‌های گردشگری شهر زاهدان است.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۰۷:۵۰
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی زاهدنیوز، شهر زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران است، استانی که لقب سرزمین ناشناخته‌ها را به آن داده‌اند که شاید دلیل این لقب، کم سفر کردن مردم به این خطه از کشور و نا آشنایی آن‌ها با بسیاری از زیبایی‌های طبیعی و تاریخی آن باشد.

اما امروزه زیبایی این سرزمین دیگر بر کسی پوشیده نیست، اگر مسیرتان به این سمت افتاد و به شهر زاهدان سفر کردید، یکی از مکان‌هایی که حتماً باید ببینید، خانه ابویی زاهدان است.

سال‌های زیادی از ساخت خانه ابویی در شهر زاهدان نمی‌گذرد، این عمارت حدود ۸۶ سال قبل و در سال ۱۳۱۱ خورشیدی ساخته شده است.

استاد محمودی، یکی از برجسته‌ترین معمار‌های یزدی کشور در آن دوران، عملیات ساخت این خانه را برعهده گرفت و آن را به زیباترین شکل ممکن و با بادگیر‌ها و حوضخانه‌های معروفش احداث کرد.

عمارت ابویی، به شخصی به نام زعیم ابویی تعلق داشت، زمانی که این خانه را می‌ساختند، هنوز زاهدان شکل و شمایل یک کلان شهر را نداشت و هسته اصلی شهر تازه در حال تشکیل بود.

خانه ابویی زاهدان در سال ۱۳۷۷ ثبت آثار ملی شده است

محمدرضا واعظی، رئیس اداره میراث فرهنگى، گردشگرى و صنایع دستى شهرستان زاهدان در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: خانه ابویی زاهدان در زمین بزرگی به مساحت ۸۱۳ متر مربع و با زیر بنای ۴۸۳ متر مربع احداث شده است.

وی افزود: در همین دوران، زعیم ابویی که یکی از کارمندان وزارت دادگستری وقت بود و وضع مالی نسبتاً خوبی هم داشت، استاد محمد علی محمودی را از یزد به زاهدان آورد تا خانه‌ای به سبک و سیاق خانه‌های یزد برایش بسازد.

به گفته واعظی؛ ابویی تا سال ۱۳۴۰ شمسی از این خانه زیبا و باشکوه بهره برد، پس از او، مدت کمی وارثانش در این خانه زندگی کردند و سرانجام خانه به صورت متروک به حال خود ر‌ها شد.

رئیس اداره میراث فرهنگى، گردشگرى و صنایع دستى شهرستان زاهدان گفت: بنای عمارت ابویی زاهدان، امروزه توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این شهرستان مرمت شده و به کارگاه هنر‌های سنتی زاهدان تغییر کاربری داده است.

وی ادامه داد: خانه ابویی در سال ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۵۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

واعظی تشریح کرد: آجر و خشت خام اصلی‌ترین مصالح به کار رفته در این ساختمان که هنگام بازدید از این بنا، اولین چیزی که توجه‌تان را جلب خواهد کرد، طاق جناغی و آجرکاری‌های زیبای سر در ورودی آن است.

این مسئول خاطرنشان کرد: یکی از جالب‌ترین ویژگی‌های معماری خانه ابوی زاهدان، توجه معمار بنا به زوایای تابش نور خورشید در آن است.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark