کد مطلب: 49655
 
گزارش زاهدانه از ستاره پرفروغ آسمان پاک کویردر جنوب شرق کشور؛
بهشتی در میان شیرآباد/ كتابخانه كامبوزيا، شهری از كتاب در حاشيه شهر زاهدان
کارشناس میراث فرهنگی سیستان وبلوچستان با بیان اینکه كتابخانه كامبوزيا، شهری از كتاب در حاشيه شهر زاهدان است، گفت: این کتابخانه یکی از مجموعه‌ های گرانبها و کم ‌نظیر کتب قدیمی به حساب می ‌آید.
تاریخ انتشار : شنبه ۷ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۵
 
به گزارش زاهدانه، نامش برای همه مردم شهر آشناست، همه او را به كتابخانه و كلاته اش می شناسند؛ کتابخانه ای که در آن مجموعه ارزشمندی از كتاب های فارسی، فرانسه، آلمانی و انگليسی موجود است. از كتاب های خطی دور تا دور سالن اصلی مطالعه که در محفظه های شيشه ای نگهداری می شوند تا کتاب های تاريخ ايران و جهان، ادبيات و هنر و حتی كتاب های علمی.
کتابخانه دکترکامبوزیا یکی از مکان های قدیمی شهرستان زاهدان است که در اوایل دوره پهلوی اول با تبعید فردی به نام امیر توکل کامبوزیا در دزداب قدیم( زاهدان کنونی) شکل گرفت. شايد جالب ترين توصيف را از این كتابخانه توريست آلمانی كه چند سال پيش به زاهدان آمده بود گفته باشد: بهشتي در ميان جهنم شيرآباد.
در خصوص کتابخانه استاد کامبوزیا یک کارشناس میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار زاهدانه در خصوص کتابخانه استاد کامبوزیا اظهار داشت: این کتابخانه در 6 کیلومتری شهر زاهدان واقع شده است.
حسین اسلامی گفت: کتابخانه دکتر کامبوزیا با داشتن حدود بیش از 20 هزار جلد از کتب نفیس و کمیاب به زبان‌ های لاتین، عربی و فارسی یکی از مجموعه‌ های گرانبها و کم ‌نظیر به حساب می ‌آید.

وی با بیان اینکه كتابخانه كامبوزيا، شهری از كتاب در حاشيه شهر زاهدان است، بیان داشت: این کتابخانه از نظرِ داشتنِ منابع ایران‌ شناسی تاریخ و تمدن ایران و اسلام به زبان‌های لاتین بسیار غنی، از نظر منابع اسلام‌ شناسی و منابع مرجع غربی و فارسی نسبتاغنی بوده و مجموعه اقبال ‌شناسی آن به زبان‌ های اردو و فارسی نیز قابل ملاحظه است.
«صادقه کامبوزیا»، دختر مرحوم کامبوزیا هم اکنون بعنوان فردی که مسئولیت اداره این کتابخانه را برعهده دارد در خصوص چگونگی بنا نهاده شدن کتابخانه کامبوزیا بیان کرد: این منطقه شوره زار و برهوتی بیش نبود که همت استاد از آن همه چیز ساخت.
وی گفت: این کتابخانه به عنوان اولین کتابخانه عمومی کشوردر 23 اسفند 1365بعنوان اولین کتابخانه عمومی کشور افتتاح شد و از قوانین افتتاح آن این بود که کتابخانه هیچ وقت به داخل شهر منتقل نشود و همیشه دو نفر از اعضای خانواده کامبوزیا، مدیریت این کتابخانه را برعهده داشته باشند.
مسئول کتابخانه کامبوزیا بیان داشت: استاد کامبوزیا بزرگ مردی بود که طی بیش 40 سال تلاش شبانه روزی در کسوت یک کشاورز ساده و بی ریا، به نقد و بررسی و تحقیق پرداخت تا جایی که مورد احترام همه دانشمندان جهان قرار گرفت و تحقیقات او را الگوی کار خود قرار دادند به گونه ای که دانشمند فرانسوی (فرانسویالزان) پس از ملاقات با کامبوزیا در بازگشت به کشورش در کتاب خود به نام «تپه مجهول» درباره استاد چنین می نویسد: سپاسگزاری من آنچنان برای علامه امیرتوکل کامبوزیا، بزرگ است که می توانم بگویم تمام نورها و امواج علمی و مفید را برای تحقیقات علمی خود از او درک کردم.

وی درباره کتاب خطی و تألیفات استاد نیز اظهار داشت: تألیفات استاد کامبوزیا بیش از 80عنوان مقاله و دست نوشته هایی است که برخی از آنها در سالنامه نور دانش در سال های قبل از انقلاب به چاپ رسیده است.
صادقه کامبوزیا افزود: برخی کتاب های موجود در کتابخانه کامبوزیا، چنان دقیق است که به عنوان مثال؛ اگر بخواهند تخت جمشید را بازسازی کنند تمامی ابعاد به طور دقیق در کتاب ها موجود است و در طراحی آن با مشکلی مواجه نخواهند شد.
وی در پایان گفت: کتاب ها و نقشه هایی که در این کتابخانه موجود است فقط یک نسخه ای بوده و هر نهاد، کتابخانه یا سازمانی بخواهد یک نسخه کپی از آن برایشان ارسال خواهد شد زیرا اصل نقشه یا کتاب در کتابخانه باقی می ماند و به هیچ وجه به بیرون از کتابخانه منتقل نمی شود.

گفتنی است کتابخانه کامبوزیا بزرگترین و کاملترین کتابخانه استان سیستان و بلوچستان می باشد که در خيابان آزادی- كلاته كامبوزيا قرار دارد.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark