به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «
زاهدنیوز»، تا چه اندازه سلامت مواد غذایی که تهیه میکنید برای شما اهمیت دارد؟ آیا حاضرید کیفیت و سلامت کالا را فدای قیمت پایینتر کنید و بدون آگاهی از صحت و سلامت مواد غذایی آن را بر سفره بیاورید؟
سلامتی شهروندان عنصری که گاهی بازیچه دست سودجویان میشود آنانی که تعالیم دینی و انسانی را در نظر نمیگیرند و جدا از وجدان و شرافت برای بهدستآوردن پول حاضرند تن به هر کاری دهند وجدانشان خوابیده و به طرق مختلف سعی در اخاذی از مردم دارند.
شاید در کوچه و خیابانهای شهر فروشندگان دورهگرد را دیده باشید کسانی که حتی ماهیان و آبزیان را اینگونه به فروش میرسانند و درحالیکه در خانه مشغول انجام کارهای روزمره صدای بلندگوهای آنان به گوشتان خورده باشد فروشندگان دورهگردی که در پشت بلند برای جلبتوجه فریاد میزنند و شما گوشتان را برای شنیدن تیز کرده باشید.
همه ما با چنین صحنههایی آشناییات داریم اما آیا آگاهی لازم در برخورد با این افراد و کالاهایی را که عرضه میکنند داریم؟ سواد و دانش تشخیص کالاهای سالم از معیوب را داریم؟ یا قیمت پایین محصولات را که به بهانههای مختلف باور میکنیم و محصول و مواد غذایی را بدون آگاهی و شناخت بر سر سفره میآوریم و با سلامتی خود بازی میکنیم.
تأمین سلامت فرآوردههای خام دامی از جمله ماهی و آبزیان برعهده دامپزشکیها است که با ذرهبین خود از بروز بیماریهای مشترک جلوگیری کنند؛ لذا به شهروندان همواره توصیه میشود که سلامت خود را به بهای قیمت و دروغهای سودجویان نفروشند و از مراکز مجاز و تحت نظارت دامپزشکی، فرآوردههای پروتئینی را و بههیچعنوان از افراد دورهگرد و خودروهای عرضهکننده ماهی، خرید نکنند.
ازآنجاییکه خودروهای فروش ماهی نمیتوانند امکانات موردنیاز برای حمل و نگهداری آن را فراهم کنند و فاقد مجوز حمل بهداشتی از سوی اداره دامپزشکی مبدأ هستند، سلامت ماهیهای عرضه شده مورد تأیید نیست و احتمال فساد و آلودگی در این ماهیها بالا است.
علاوه بر مشکلات بهداشتی که باعث مسمومیت و بروز امراض مختلف در بدن میشود برخی از فروشندگان دوره گرده ماهیان و آبزیان حرامگوشت را عرضه میکنند که مصرف آن مشکلات شرعی را به دنبال دارد لذا میطلبد برای حفظ سلامت و رعایت نکات شرعی خرید از مراکز مجاز و مورد تأیید انجام شود.
شناسایی ۱۸ مورد فروشنده دورهگرد ماهی در زاهدان حامد گنجعلی، رئیس اداره دامپزشکی زاهدان در گفتگو اختصاصی با زاهدنیوز بیان کرد: از ابتدای سال در زاهدان ۱۸ مورد عرضه این ماهیان توسط ماهی فروشندگان دورهگرد را داشتیم.
وی ادامه داد: در بلوار شهید مزاری، خیابان جامجم، خیابان میرحسینی، خیابان کشاورز، میدان سربازان گمنام (زیباشهر)، خیابان مجدیه زاهدان این موارد بیشتر دیده شده است.
رئیس اداره دامپزشکی زاهدان در خصوص چگونگی تشخیص ماهیان حرامگوشت توسط شهروندان تصریح کرد: شهروندان ماهی قطعهبندی شده (فاقد بستهبندی) را و شناخت کافی از آبزیان مصرفی (ماهیهای حلال بر اساس فقه خود) را داشته باشند.
وی افزود: این ماهیان حرامگوشت بیشتر از بنادر جنوبی کشور و بیشتر همراه با صید سایر ماهیان تهیه میشود قیمت عرضه این ماهیان ارزانتر از قیمت مصوب است.
گنجعلی در پایان سخنان خود گفت: شهروندان در صورت مشاهده این موارد میتوانند با شمارهگیری سامانه ۱۵۱۲ این موارد را گزارش دهند.
ماهیانی که فلس (پولک) ندارند در فقه شیعه حراماند حجتالاسلاموالمسلمین حسین شریفی نیک، مسئول دفتر نمایندگی ولیفقیه در اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار زاهدنیوز بیان کرد: در فقه شیعه ماهیانی که فلس (پولک) ندارند حرام هستند مثل سفرهماهی یا آبزیانی که نام ماهی به آنها اطلاق نمیشود مثل سختپوستانی (بهجز میگو) مانند خرچنگ حرام هستند؛ همچنین ماهی فلسدار برای حلال شدن، باید زنده ازآبگرفته شود.
وی ادامه داد: در حلال بودن برخی گونههای آبزیان، فقه تشییع با فقه اهلسنت اختلاف است همچنین حکم فروش و استفاده از ماهیان و آبزیان حرامگوشت حرام است ولی برای صادرات منعی ندارد.
مسئول دفتر نمایندگی ولیفقیه در اداره کل دامپزشکی استان باتوجهبه رایج بودن استفاده از برخی از آبزیان حرامگوشت در بین مردم تصریح کرد: مصرف بعضی از آبزیان که در حلیت آنها بین فقه شیعه و اهلسنت اختلاف است، مشاهده میشود مثل کوسهماهی به عبارتی در مناطقی که غالباً اهلسنت هستند به فتوای اهلسنت عمل میشود.
وی افزود: مباحث فقهی مصرف آبزیان در دین اسلام تبیین شده و سازمان دامپزشکی کشور از نظر فرهنگسازی و عرضه آبزیان حلال بر مصرف آبزیان حلال از دیرباز اقدام کرده است و کارشناسان دامپزشکی با نظارت بهداشتی و شرعی در مناطقی که آبزیان حرام مشاهده کردند جمعآوری و معدوم میکنند.
حجتالاسلاموالمسلمین شریفی نیک در پایان اذعان کرد: توصیه میشود در هنگام خرید ضمن اینکه به نکات بهداشتی توجه کنند به حلال بودن محصولات هم توجه کنند و چون ما مسلمان هستیم لازم است از فروشنده گونه ماهی و نحوه صید آن را سؤال کنیم.
انتهای خبر/