کد مطلب: 63251
 
ضعف و شکنندگی جدی در استخوان‌ها؛
پوکی‌استخوان ارمغان سبک زنگی ناسالم است
ضعف و شکنندگی شدید استخوان‌ها در دوران میان‌سالی نشان از پوکی‌استخوان است که سبک زندگی ناسالم و عدم پیشگیری است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۳۶
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «زاهدنیوز»، آیا اسم پوکی‌استخوان را شنیده‌اید یا افراد مبتلا به این بیماری را دیده‌اید؟ پوکی‌استخوان از بیماری‌هایی است که به‌مرورزمان ایجاد می‌شود و سبک زندگی سالم در بروز این بیماری بسیار اثرگذار است.

 راه‌های بسیاری برای پیشگیری از وقوع آن وجود دارد از طرفی عوامل خطر بسیاری هم برای مبتلا شدن به آن و یا تسریع روند پوک شدن و ضعیف‌شدن استخوان‌ها وجود
در پوکی‌استخوان ستون فقرات، مفصل لگن، دنده‌ها و مچ دست، قسمت‌های مستعد و شایع شکستگی هستند
دارد که و اگر بخواهیم از این عارضه دور بمانیم باید تاحدامکان از آنها اجتناب کنیم.

 پوکی‌استخوان یکی از مشکلات شایع به‌خصوص در میان گروه سالمندان و خانم‌های یائسه است استخوان‌ها به‌گونه‌ای ضعیف می‌شوند که در اثر کوچک‌ترین ضربه به آن‌ها باعث ایجاد شکستگی و آسیب‌های فراوان می‌شود.

 پوکی‌استخوان یکی از انواع بیماری‌های ارتوپدی است که باعث ضعیف و شکننده‌شان استخوان‌ها می‌شود فشارهایی که در حالت عادی باعث آسیب استخوان نمی‌شود در پوکی‌استخوان می‌تواند آسیب‌رسان باشد.

 شکستگی مربوط به پوکی‌استخوان در هر استخوانی می‌تواند رخ دهد؛ اما ستون فقرات، مفصل لگن، دنده‌ها و مچ دست، قسمت‌های مستعد و شایع شکستگی هستند.

 به طور معمول در مراحل اولیهٔ پوکی‌استخوان هیچ نشانه‌ای وجود ندارد؛ اما هنگامی که استخوان‌ها
پوکی‌استخوان از هر ۳ زن بالای ۵۰ سال یک زن را درگیر می‌کند.
ضعیف شوند، علائم نیز آشکار می‌شوند شکستگی ستون فقرات یا فشردگی مهره‌ها می‌تواند باعث کمردرد و گردن درد شدیدی شود که از پشت به طرفین بدن منتشر می‌شود.
 
 غربالگری استئوپروز در سه مرکز خدمات جامع سلامت شهری زاهدان
 مهدی زنگنه، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بیان کرد: پوکی‌استخوان یا استئوپروز به کاهش توده استخوانی، ضعیف و سست‌شدن بافت استخوان گفته می‌شود، این حالت سرانجام به شکستگی استخوان منتهی خواهد شد به‌طوری که شکستگی ناشی از آن از هر ۳ زن بالای ۵۰ سال یک زن را درگیر می‌کند.

 وی افزود: به همین منظور اداره اسکلتی - عضلانی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر برای مدیریت بیماری پوکی‌استخوان و
در سه مرکز خدمات جامع سلامت شهری حضرت فاطمه (س)، حضرت زینب (س) و حضرت معصومه شهرستان زاهدان به‌صورت پایلوت در حال اجراست و تمامی زنان ۵۰ سال و بالاتر می‌توانند با مراجعه به این مراکز از خدمات آموزشی و غربالگری پیشگیری از این بیماری بهره‌مند شوند.
لزوم اجرای مداخلات پیشگیرانه و مؤثر، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان را به‌عنوان یکی از دانشگاه‌های پایلوت اجرای برنامه کنترل بیماری استئوپروز و پیشگیری از بروز شکستگی‌های ناشی از آن، انتخاب و برنامه باهدف کاهش خطر شکستگی ناشی از پوکی‌استخوان در زنان ۵۰ سال و بالاتر از طریق شناسایی و درمان افراد در معرض خطر اجرا می‌شود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تصریح کرد: این برنامه در سه مرکز خدمات جامع سلامت شهری حضرت فاطمه (س)، حضرت زینب (س) و حضرت معصومه شهرستان زاهدان به‌صورت پایلوت در حال اجراست و تمامی زنان ۵۰ سال و بالاتر می‌توانند با مراجعه به این مراکز از خدمات آموزشی و غربالگری پیشگیری از این بیماری بهره‌مند شوند.

وی ادامه داد: پوکی‌استخوان اکثرا بدون علامت و بیماری خاموش است و عوارض آن شامل، شکستگی خود به خودی، درد شدید کمر، قوز پشت، کوتاه‌شدن قد بیشتر از ۵/۲ سانتی‌متر است.

زنگنه تشریح کرد: سنجش سلامت استخوان که به طور معمول شامل میزان خطر شکستگی استخوان است، تعیین می‌کند که فرد تا چه حد در معرض خطر ابتلا به پوکی‌استخوان قرار دارد، بنا بر نتایج این سنجش و بر اساس سن و شرایط فرد، پزشک تعیین خواهد کرد که آیا نیاز به سنجش تراکم استخوان (BMD) دارد.

وی افزود: متداول‌ترین روش برای تعیین میزان BMD، اسکن تراکم استخوان یا سنجش میزان جذب اشعه ایکس (DXA) است، در این اسکن سریع و کم تهاجمی، میزان تراکم استخوان در ناحیه لگن و ستون فقرات مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، نتیجه این سنجش نشان می‌دهد که فرد تا چه حد مبتلا و یا در معرض ابتلا به پوکی‌استخوان است.

انتهای خبر/
 
 
 
Share/Save/Bookmark