کد مطلب: 62512
 
مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی:‏
سالمندان پرهیزهای غذایی را جدی بگیرند ‏
مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی گفت: اهمیت‌دادن به پرهیز‌های غذایی و اجتناب از کم‌تحرکی می‌تواند به ‏تعویق پروسه بیماری‌های سالمندی کمک کند‎.‎
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۲۸
 
مسعود فیروزکوهی در گفتگو با خبرنگار زاهدنیوز بیان کرد: با افزايش سن، نياز سالمندان به انرژی ‏کاهش‌یافته و تمايل به مصرف غذا كمتر می‌شود در اين حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگيرد، ميزان ‏دريافت مواد مغذی ضروری در آن‌ها پايين‌تر از حد مطلوب خواهد بود.‏

وی با اشاره به اینکه با یک برنامه غذایی صحیح می‌توان خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش داد، ‏اضافه کرد: اضافه‌وزن، پوکی‌استخوان، فشارخون بالا، چربی و قند خون از مشکلاتی هستند که تغذیه صحیح ‏یکی از راه‌های کنترل آنهاست که در صورت کنترل‌نکردن بیماری‌هایی مانند سکته قلبی مغزی و سرطان‌ها ‏بیشتر می‌شود.‏

کاهش تأمین نیازهای غذایی، چالش‌های اصلی در پیری ‏

این مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی اظهار کرد: با افزایش سن تغییراتی در بدن ایجاد می‌شود که احتمال ‏سوءتغذیه را بیشتر می‌کند؛ مانند کاهش آنزیم‌های گوارشی و اسید معده، ابتلا به بیماری‌های مزمن قلبی و ‏تنفسی، یبوست، افسردگی و مشکلات دندانی که برای مقابله با این مشکلات به یک برنامه غذایی مناسب نیاز ‏داریم‎.‎

وی با بیان اینکه مصرف کمتر چربی منجر به کاهش ابتلا به سرطان روده، پانکراس، پستان، پروستات و رحم ‏می‌شود، ادامه داد: مصرف کمتر روغن‌های جامد و نمک نیز باعث کاهش فشارخون، بیماری‌های قلب و ‏عروقی، مصرف میوه و سبزی عامل کاهش بیماری‌های قلبی تا 30% و سرطان‌ها و مصرف ماهی دلیلی بر ‏کاهش بیماری‌های قلبی و آلزایمر خواهند بود.‏

فیروزکوهی با بیان اینکه یکی از چالش‌های اصلی در پیری کاهش در تأمین نیازهای غذایی است، تصریح ‏کرد: تحقیقات نشان داده افرادی که هر روز صبحانه می‌خورند، هر وعده حجم غذای کمی مصرف می‌کنند، ‏وزن ثابتی دارند، میوه و سبزی در برنامه غذایی آنها وجود دارد، نمک و چربی کمتر استفاده می‌کنند عمر ‏طولانی‌تری دارند.‏

وی ادامه داد: با افزایش سن نیاز به انرژی کمتر می‌شود برای محدودکردن دریافت انرژی باید مصرف غذاهای ‏کم‌حجم و غنی از مواد مغذی را بیشتر و مصرف مواد شیرین و چربی‌ها را کاهش داد در این زمینه حدوداً ‏برای مردان ۲ هزار الی ۲ هزار و ۴۰۰ و برای زنان هزار و ۵۰۰ تا هزار و ۸۰۰ کالری توصیه می‌شود که ‏شامل یک رژیم کم‌کالری ولی مغذی و سبک و زودهضم است.‏

این مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی خاطرنشان کرد: داشتن وزن مناسب سبب کنترل فشارخون، قند خون و ‏چربی در حد طبیعی می‌شود، افزون بر آن خطر ایجاد سرطان روده، پروستات، کیسه صفرا، پستان، تخمدان ‏و رحم را کم کرده، از سوی دیگر ثابت نگه‌داشتن وزن بدن در محدوده طبیعی و جلوگیری از افزایش وزن ‏در سلامتی و پیشگیری از بیماری‌های مهم در اولویت برنامه‌های حفظ سلامت است.‏

وی بیان کرد: ازآنجایی‌که نیازهای غذایی بدن شامل انرژی، پروتئین، چربی، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آب ‏است؛ با افزایش سن سوخت‌وساز مواد قندی و نشاسته‌ای کاهش می‌یابد، مواد قندی و نشاسته‌ای به مقدار ‏زیاد و به‌عنوان منابع اولیه و مهم انرژی، برای بدن موردنیاز هستند و بهتر است بیش از نیمی از انرژی بدن را ‏با مواد نشاسته‌ای مانند برنج، نان، غلات و حبوبات تأمین کنند.‏

به گفته وی؛ سبزی‌ها، دانه‌ها و میوه‌ها علاوه بر مواد قندی و نشاسته‌ای غنی از فیبر و ویتامین‌های ضروری و ‏املاح نیز هستند.‏

فیروزکوهی افزود: عضلات بدن میان‌سالان محل ذخیره پروتئین است ازآنجایی‌که در این سنین عضلات ‏تحلیل می‌رود در نتیجه مقدار پروتئین بدن کم می‌شود؛ بنابراین باید پروتئین بیشتری مصرف کنند، ‏دراین‌رابطه سوءتغذیه پروتئین مشکل اکثر سالمندانی است که تنها زندگی می‌کنند در زمان ابتلا به بیماری ‏و عفونت، اعمال جراحی و شکستگی‌های استخوانی بدن به پروتئین بیشتری احتیاج دارد.‏

وی تأکید کرد: به سالمندان توصیه می‌شود حدود ۲۰-۲۵% پروتئین مصرفی از نوع حیوانی باشد، ‏گوشت‌های کم‌چرب، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، فراورده‌های لبنی کم‌چرب و بدون چرب، غلات و حبوبات از ‏منابع کم‌کالری و باکیفیت بالا هستند و مصرف ۲-۳ بار ماهی در هفته خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی آلزایمر ‏را کاهش می‌دهد.‏

این مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی با بیان اینکه با افزایش سن بر مقدار چربی بدن افزوده می‌شود که در ‏نتیجه باید مصرف چربی را محدود کرد، گفت: کلسترول فقط در غذاهای حیوانی مانند مغز، دل و جگر، زرده ‏تخم‌مرغ، گوشت قرمز، مرغ پوست نگرفته، لبنیات پر چرب و... وجود دارد، افزایش کلسترول سبب افزایش ‏چربی خون، سختی عروق و افزایش فشارخون می‌شود بااین‌وجود حذف کامل چربی توصیه نمی‌شود اما ‏مصرف زیاد چربی باعث افزایش خطر ابتلا به چاقی، بیماری‌های قلبی و عروقی، فشارخون بالا، دیابت و برخی ‏از سرطان‌ها می‌شود.‏

راه‌های پیشگیری از افزایش چربی خون ‏

وی در بخش دیگر سخنان خود به راه‌های پیشگیری از افزایش چربی خون اشاره کرد و ادامه داد: ‏محدودکردن مصرف گوشت قرمز، جداکردن چربی‌ها قبل از پخت، اجتناب از مصرف کله‌پاچه، مغز، دل‌وقلوه، ‏کاهش مصرف سوسیس، کالباس و همبرگر، جداکردن پوست مرغ، افزایش مصرف حبوبات و غلات ‏سبوس‌دار، کاهش مصرف غذاهای سرخ شده، مصرف تخم‌مرغ ۴-۵ هفته در هفته افزایش نیابد، مصرف میوه ‏و سبزی تازه و مصرف ۸ لیوان آب در روز و مصرف منظم امگا تری از مهم‌ترین راهکارها به شمار می‌رود.‏

وی مواد معدنی موردنیاز دوره سالمندی را کلسیم، آهن، روی و منیزیم دانست و افزود: کمبود کلسیم سبب ‏پوکی‌استخوان می‌شود، کمبود آهن سبب کم‌خونی، احساس خستگی و ضعف می‌گردد که گوشت‌ها، جگر ‏گوساله، زرده تخم‌مرغ، حبوبات، سویا، مغزها، غلات سبوس‌دار، میوه‌های خشک شده و سبزی‌های برگ سبز ‏تیره منبع خوبی در این زمینه هستند.‏

فیروزکوهی با بیان اینکه کمبود روی سبب بی‌اشتهایی، کاهش حس چشایی، افسردگی، کاهش تمرکز، ‏کاهش مقاومت بدن در مقابل مشکلات بینایی، عفونت‌ها و کندی ترمیم زخم‌ها می‌شود، گفت: گوشت‌ها، ‏جگر، تخم‌مرغ، شیر و فراورده‌های آن، غلات سبوس‌دار، مغزها، حبوبات و نخودسبز منبع رفع این معضل ‏هستند.‏

وی اظهار کرد: ازآنجایی‌که در دوره سالمندی احساس تشنگی کاهش‌یافته حتی اگر تشنه نمی‌شوید روزانه ‏حداقل ۶ تا ۸ لیوان مایعات بنوشید جهت کار طبیعی کلیه‌ها، دفع مواد زائد و سموم بدن، جلوگیری از ‏کم‌آبی، برطرف‌شدن خشکی دهان و زبان و جلوگیری از یبوست ضروری است، دراین‌رابطه چای کم‌رنگ، ‏شیر، آب‌میوه و شربت‌های کم شیرین هم می‌توانند کمبود آب بدن را جبران کنند.‏

فیروزکوهی گفت: باتوجه‌به اینکه در این سن جذب مواد غذایی با مشکل روبرو است، جذب مواد ویتامینی ‏هم به‌خوبی صورت نمی‌گیرد، مهم‌ترین ویتامین‌هایی که ممکن است با افزایش سن در بدن کاهش یابد، ‏ویتامین‌های ب ۱۲ و ب ۶ است، کاهش ویتامین ب ۱۲ علاوه بر اینکه به طور مستقیم بر سیستم ‏خون‌رسانی و تولید گلبول‌های قرمز اثرگذار است، همچنین سبب کاهش عضله‌سازی از طریق اختلال در ‏تولید آمینواسیدها در بدن هم می‌شود، همچنین کمبود ویتامین ب ۶ به طور مؤثر می‌تواند بر هوشیاری و ‏سلامت عقلی در این دوران اثرگذار باشد بنابراین مصرف مکمل‌های ویتامینی در این دوران از اهمیت ویژه‌ای ‏برخوردار می‌باشد‎.‎

این مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی با بیان اینکه تأثیر تغذیه بر سلامت جسمی و روحی سالمندان از اهمیت ‏ویژه‌ای برخوردار است، افزود: با افزایش سن کارایی سیستم‌های جذبی و عملکردی بدن کاهش‌یافته و همین ‏موضوع سبب کاهش مواد معدنی و ویتامینی بدن می‌شود، کاهش مواد معدنی و ویتامینی در بدن سبب ‏بروز بیماری‌های زمینه‌ای در افراد می‌شود که می‌تواند هم از نظر روحی و هم جسمی سلامتی افراد را ‏تحت‌تأثیر قرار دهد؛ بنابراین استفاده از مکمل‌های مختلف زیر نظر متخصص تغذیه‎ ‎در این سن از اهمیت ‏ویژه‌ای برخوردار است‎.‎

انتهای خبر/‏
Share/Save/Bookmark