کد مطلب: 44189
 
واشنگتن در فکر سناریوی دوم در صورت عدم حصول توافق هسته‌ای
روزنامه لس آنجلس تایمز نوشت برخی مقامات آمریکایی به فکر یک سناریوی دوم هستند که در صورت عدم حصول توافق هسته‌ای در مهلت مقرر، موافقتنامه موقتی کنونی تمدید شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۰۳
واشنگتن در فکر سناریوی دوم در صورت عدم حصول توافق هسته‌ای
 
به گزارش زاهدانه ، روزنامه آمریکایی لس‌آنجلس‌تایمز در شماره امروز خود در اینترنت در مقاله ای به قلم "دویل مک مانوس" تحت عنوان "اگر در مذاکرات هسته ای ایران بله را نگوید ، چه می‌شود؟" نوشت: اخبار هفته گذشته مذاکره کنندگان آمریکایی که در تلاشند ایران را به پذیرش محدودیت های الزام آور در فناوری هسته ای خود متقاعد کنند، اخبار خوبی نبود. حسن روحانی رئیس جمهور ایران و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه وی هنوز می گویند اراده دستیابی به توافق را دارند. 

یک مقام آمریکایی هفته گذشته مدعی شد: به نظر می‌رسد که گرفتن بله از ایرانی ها روز به روز دشوارتر می شود. 

"جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته گفت به اعتقاد وی امکان رسیدن به توافق در آینده نزدیک وجود دارد؛ اما حالا شنیده ام(به گفته نویسنده) که خوشبینی او کمتر شده است.

مذاکره کنندگان به شدت سرگرم کار هستند تا پیش از پایان ضرب الاجل 24 مارس به یک موافقت نامه دست یابند. چنین توافقی بزرگترین دستاورد دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در حوزه سیاست خارجی خواهد بود. اما حالا برخی مقامات آمریکا روی یک برنامه دوم متمرکز شده اند. اگر 24 مارس فرا برسد و احساس شود دستیابی به توافق به شکل وسوسه انگیزی نزدیک است ، مذاکره کنندگان احتمالا پیشنهاد خواهند کرد گفتگوها برای چند روز یا هفته دیگر تمدید شود.

اما اگر هنوز نتوان ایران را به موافقت با شرایط مطلوب آمریکا و پنج شریک دیپلماتیک این کشور در مذاکرات -- انگلیس ، فرانسه، آلمان، روسیه و چین -- متقاعد کرد ، چه خواهد شد؟ 

در آن مرحله ، هدف این خواهد بود که ایران از توسعه فناوری هسته ای بازداشته شود. این یعنی حفظ -- و حتی تقویت -- تحریم های اقتصادی.

آمریکا و متحدانش در گام نخست تلاش خواهند کرد اطمینان حاصل کنند که ایران بابت شکست مذاکرات مقصر شناخته می شود. دیوید اس کوهن معاون وزیر خزانه داری آمریکا هفته گذشته گفت حفظ تحریم ها تا حد زیادی به این بستگی خواهد داشت که شرکای ما چه کسی را در شکست مذاکرات مقصر بشناسند.

آنتونی بلینکن معاون وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفت بدون شک کسانی خواستار افزایش تحریم ها خواهند شد -- اما مجددا این بستگی به شرکای دیپلماتیک ما خواهد داشت. وی در این باره گفت : ما تنها کسانی نیستیم که در این مورد حق رای داریم.

اما یک گزینه دیگر ظاهرا روز به روز محتمل تر می شود: تمدید موافقت نامه موقت کنونی با ایران. 

هفته گذشته سناتور مارک استفن کرک (جمهوریخواه) و سناتور رابرت منندز (دموکرات) در حال جمع آوری حمایت سناتورهای دیگر برای طرح تشدید تحریم های ایران در صورت عدم حصول توافق هسته ای در ضرب الاجل تعیین شده بودند. اوباما هشدار داد که چنین طرحی مذاکرات را به شکست می کشاند و به کشورهای دیگر اجازه می دهد تقصیر آن را بر گردن آمریکا بیندازند.

منندز این هشدارها را رد کرد و با ناراحتی گفت این موضع اوباما شبیه مواضعی است که مستقیما از تهران می آید. سناتور تام کاتن (جمهوریخواه) حتی صریح تر بود و گفت : پایان این مذاکرات نتیجه ناخواسته اقدام کنگره نیست. پایان مذاکرات دقیقا نتیجه مورد نظر این اقدام است .

اما کرک و منندز در مواجهه با هشدارهای دولت اوباما نتوانستند 67 رای لازم را برای فائق آمدن بر حق وتو اوباما به دست آورند. آنها حتی نتوانستند رای موافق همه 55 سناتور جمهوریخواه را کسب کنند. سناتور رند پال (جمهوریخواه) و جف فلیک (جمهوریخواه) با نظر اوباما موافق بودند.

بنابراین ، کرک و منندز طرح خود را تا پس از 24 مارس کنار گذاشتند ، یعنی زمانی که نتیجه مذاکرات کنونی روشن تر خواهد شد.
 


انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark