کد مطلب: 62169
 
متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی:
روزه گرفتن بیماران سنگ کلیه از دغدغه‌های جامعه پزشکی است
متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی گفت: روزه داری در بیماران دارای سنگ کلیه، یکی از دغدغه‌های مهم جامعه پزشکی شده است.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۹ فروردين ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۴۰
 
منصور شهرکی در گفتگو با خبرنگار زاهدنیوز بیان کرد: اگرچه براساس موازین اسلامی بیماران از روزه‌گرفتن معاف هستند، اما هرساله افراد بیمار زیادی برای رعایت آداب و رسوم اسلامی، تمایل به روزه‌گرفتن دارند.

وی افزود: روزه داری در بیماران دارای سنگ کلیه با توجه به محدودیت مصرف مایعات و کم‌آبی بدن در طول ماه رمضان، تبدیل‌یه یکی از دغدغه‌های مهم جامعه پزشکی شده است.

شهرکی گفت: هرساله با شروع ماه مبارک رمضان، نگرانی در مورد سنگ کلیه و روزه داری شدت پیدا کرده و حفظ یک رژیم غذایی سالم نه‌تنها به دفع سنگ‌های کلیه کمک می‌کند، بلکه منجر به پیشگیری از تشکیل آن‌ها خواهد شد.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: روزه داری در بیماران دارای سنگ کلیه بد نیست، سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که با تبلور مواد شیمیایی و مواد معدنی در ادرار تشکیل می‌شوند این مواد شیمیایی و معدنی، مانند کلسیم و اسیداوریک، همیشه به‌مقدار کمی در بدن وجود دارند و مقدار اضافی معمولاً با ادرار شما خارج می‌شود.

به گفته وی؛ در برخی موارد، سطح بالای آن‌ها می‌تواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود.

شهرکی تشریح کرد: اگرچه هیچ دلیل شناخته‌شده‌ای برای تشکیل برخی از سنگ‌های کلیه وجود ندارد، اما عوامل مؤثری همچون سبک زندگی و وضعیت سلامتی می‌توانند خطر ابتلا به آن‌ها را افزایش دهند.

این متخصص تغذیه ادامه داد: روزه داری در بیماران کلیوی یکی از مباحثی ا‌ست که سال‌ها پزشکان، متخصصان روی آن تحقیق می‌کنند، طبق مطالعات علمی شاید روزه برای بیماران دارای التهاب کلیه و پیوند کلیه ضرری نداشته باشد؛ اما خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می‌دهد.

شهرکی اذعان کرد: بسیاری از افراد در طول این ماه آب کافی بین افطار و سحری نمی‌نوشند و بدن خود را به‌درستی هیدراته نمی‌کنند؛ برای همین در طول ماه رمضان و بلافاصله پس از آن، ممکن است تعداد سنگ کلیه و درد‌های ناشی از آن افزایش یابد.

وی خاطرنشان کرد: روزه داری در بیماران دارای سنگ کلیه اگر به‌شکل درست نباشد، فرد را متحمل درد شدیدی می‌کند، درد ناشی از سنگ کلیه از پشت شروع می‌شود و به جلوی شکم به‌صورت اسپاسم ظاهر می‌شود و ممکن است با حالت تهوع و استفراغ همراه باشد.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: بیماران مبتلا به سنگ کلیه می‌توانند در ماه رمضان روزه بگیرند؛ به‌شرطی که روزانه سه لیتر آب بنوشند، آن‌ها می‌توانند مصرف آب خود را در طول روز طوری برنامه‌ریزی کنند بین افطار تا وقت خواب یک لیتر آب و در وعده سحری بنوشند.

شهرکی افزود: یکی دیگر از نکات مهم برای روزه داری در بیماران دارای سنگ کلیه، کاهش مصرف پروتئین حیوانی است، بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید مصرف پروتئین حیوانی خود را محدود کنند؛ زیرا باعث القای کلسیم به بدن و افزایش دفع آن از طریق ادرار می‌شود.

وی گفت: نکته مهم دیگر در مورد سنگ کلیه و روزه داری این است که باید از مصرف غذا‌های حاوی قند‌های تصفیه‌شده خودداری کرد این موادغذایی لوزالمعده را برای ترشح انسولین تحریک می‌کنند و دفع کلسیم را افزایش می‌دهند.

متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: روزه داری در بیماران کلیوی به‌شرط داشتن یک رژیم غذایی سالم ممکن است؛ در واقع مصرف منابع پروتئینی گیاهی، مانند سبزیجات و میوه‌ها، می‌توانند به عملکرد بهتر کلیه‌ها در ماه رمضان کمک کند منابع پروتئین گیاهی مانند؛ سویا، ذرت، عدس، نخود و لوبیا برای مصرف در ماه مبارک رمضان مناسب هستند.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark